torsdag 30 december 2010

Stark IFK-seger mot Kungälv

IFK Vänersborg tog en stark seger hemma mot IFK Kungälv på onsdagskvällen. IFK spelade energiskt, aggressivt och offensivt i den första halvleken och Kungälvsspelarna kunde bara se blåa streck svischa förbi dem.

Det dröjde dock till dryga kvarten spelad innan första målet kom, trots att de blåvita svärmade som bålgetingar kring Kungälvs straffområde inledningsvis. Det var på hörna som Viktor Weiselius fick på ett skott som ålade sig genom den kungälvska muren.

Kungälv stack bara upp i några halvchanser och hade nen misstänkt straffsituation i andra halvlek, men hölls annars på behörigt avstånd från IFK-målet. 2-0 satte IFK i 27:e minuten när Mikael Olsson tråcklade sig igenom på vänsterkanten och sköt in bollen mellanbenskydden på målvakten.

IFK hade många chanser i första halvlek, trots att Kungälv backade hem med hela laget på egen planhalva och inte bjöd på några ytor att passa bollen på. Men IFK vred och vände på spelet tills luckorna öppnade sig och utnyttjade dem. Man spelade till sig två mer eller mindre fria lägen för Mayborn och Fagerström men Kungälvs duktige målvakt stod i vägen.

Lite från ingenstans kom Kungälvs reducering. Ted Skoglund åkte rakt in i en grupp med fem IFK:are men fick trots det med sig ett billigt frislag, eftersom domaren Kristiansson antagligen ansåg att IFK-spelarna skulle ha försvunnit upp i tomma intet. På det frislaget fick Mikael Lindberg drömträff och David Erkenborn hann knappt reagera innan bollen satt i bortre gaveln.

Men det hann aldrig bli riktig nerv i halvleken för nästan direkt på avslag fick Christoffer Fagerström bollen, vände upp och satte fart mot mål innan han avlossade bössan från 25 meter - och bollen satt nere i målvaktens högra hörn.

Resultatet stod sig halvleken ut trots att IFK inte saknade chanser. Man körde helt enkelt över stackars Kungälv, som för all del gjorde en ganska blek figur.

I andra halvlek blev IFK lite mer passiva medan Kungälv satsade allt på ett kort och försökte soloköra, oftast genom Gratjov och Lindberg. Men det var ändå IFK som började bäst och Mikael Olsson gjorde en fantastisk soloräd som renderade straffslag för IFK redan efter två minuter av andra halvlek.

Straffen sköt Marcus Bergwall - långt utanför. Kungälv förmådde dock aldrig utnyttja det eventuella momentum man kunde fått från den straffmissen, utan IFK utökade så småningom sin ledning till 4-1 trots straffmissen, när Mikael Olsson fick bollen av Petter Andersson och med bra fart åker rakt igenom Kungälvs försvar och lägger in bollen. Mycket vackert.

Petter fick ingen assist för den passningen heller (han spelade även fram till Fagerströms mål) då domarna inte verkade tycka att assistpoäng var värda att dela ut i den här matchen.

När IFK åkte på två utvisningar på kort tid fick Kungälv bra press på hemmalaget, och kunde till slut bokstavligen trycka in 4-2 efter en tilltrasslad situation där IFK inte fick bort bollen och Ted Skoglund till slut fick träff på bollen från nära håll.

Det blev lite nerv i matchen nu, Kungälv började satsa allt framåt och kom i soloåkning efter soloåkning men stoppades förr eller senare av IFK-försvaret. Bästa chansen kom på ett distansskott där David Erkenborn först gjorde en kanonräddning men där returen gick ut till Jakob Jenefeldt som fick helt öppet mål men lyckades träffa den enda IFK:aren som stod i vägen för nätrasslet.

IFK gjorde istället nästa mål när Marcus Bergwall, till synes av ren tjurighet efter den missade straffen, tog sig fram på egen hand ända in i straffområdet, där han blev nedriven och straffen var odiskutabel. Den här gången fick Viktor Weiselius skjuta, och han gjorde det så bra man kan göra det - målvakten åt ett håll, bollen åt det andra.

Det blev dödsstöten för matchen, för även om Kungälv reducerade efter ännu en tilltrasslad situation där bollen studsade på flera spelare innan den nådde Ted Skoglund som kunde lägga in den enkelt i mål.

Kungälv försökte komma ikapp men saknade fantasi och förlitade sig allt för ofta på individuella prestationer, och IFK var närmast mål i slutskedet när Alexander Mayborn tog sig fram, sköt från distans och Mikael Olsson var först på returen men bara träffade målvakten.

Årets tredje hemmaseger var ett faktum!

- -

Många spelare ska ha beröm, men Mikael Olsson och Richard Wallin Kamperin stack ut lite extra med riktigt bra insatser i varsin del av isen.

Kul även att se en krigare som Joachim Berglundh tillbaka i nästan gammalt gott slag. Han var ett irritationsmoment för motståndarna hela tiden och kämpade och slet i defensiven.

David Erkenborn gjorde återigen en stabil insats i målet och han har haft en grym utveckling den här säsongen. Från lite osäker till hur stabil och lugn som helst. Det är alltid kul när en spelare som mestadels fått sitta på bänken i flera år knyter näven och kämpar till sig en plats, istället för som andra spelare IFK haft de senaste åren, som velat lämna klubben så fort de inte var garanterade en plats i startelvan.

- - -

Vill även ge beröm till tränarna som får IFK att hela tiden spela väldigt bra, positiv och inspirerad bandy. Med tanke på hur resultaten gått emot IFK hela säsongen så hade det varit lätt hänt att spelarna börjar hänga med huvudena och att spelet blir lidande av det.

Men IFK har hållit humöret uppe, man har självförtroendet kvar och tror på sitt spel och det man gör trots uteblivna resultat - och det kan bara bero på att man har en tränartrojka som klarar av att peppa spelarna inför varje match och får dem att tro på det de gör.

Det förtjänar de beröm för. Det var väl delvis där som det brast på ledarsidan förra säsongen.

- - -

Johan Koch fick en smäll under matchen och linkade av och det såg inte alls bra ut. Men Koch visade fajterhjärta och kom tillbaka i matchen, om än med inte helt problemfri skridskoåkning vad det verkade. Det visar i alla fall att det inte var något allvarligt som tur var, för Koch har varit riktigt bra som defensiv mittfältare och IFK har inte råd med fler skador just nu.

- - -

Kul att Kungälv kom med så många supportrar till arenan. Det livade verkligen upp och skapade stämning, i alla fall innan match. När matchen väl var igång hördes inte mycket från Kungälvsklacken utan då var det Älgarna som stod för sången.