söndag 26 december 2010

Annandagstankar från Slättbergshallen och Tjustkulle

Annandagen, denna klassiska bandydag, gick i både dur och moll för vänersborgsbandyn. IFK Vänersborg förlorade en tät och jämn match med uddamålet borta på mardrömsarenan Tjustkulle - under de år jag följt IFK kan jag inte minnas mer än två segrar för IFK på den arenan - efter att Vetlanda vänt matchen med två hörnmål och IFK missat två straffar.

Surt sa räven, och tabelläget är dystert för tillfället. Men som den obotlige optimist jag är så konstaterar jag att det är 26 poäng kvar att spela om och att saker och ting allting jämnar ut sig i slutändan, så de marginaler och uddamålsförluster som IFK haft emot sig under första halvan av säsongen kommer vändas till medflyt och uddamålssegrar under andra halvan av säsongen.

IFK har ju varit med i princip alla matcher, men inte lyckats slå spiken i kistan när man haft ledningen och sen fallit igenom och förlorat knappt. Man spelar som ett lag som hör hemma högre upp i tabellen - i ungefär 90% av speltiden. Sen sjunker man i fokus och kvalitet de resterande tio procenten och tappar poängen på det. Den dåliga ovanan måste bort, då ligger poängen nära till hands i de flesta matcher.

- - -

Själv hade jag ingen möjlighet att åka ner till Vetlanda så jag fick nöja mig med allsvenskt annandagsderby mellan Gripen och Blåsut. Det var rätt trevligt, Blåsuts något improviserade klack hördes mycket medan Gripens Yellow Front och Trollhättan Ultras (som för övrigt klottrat det namnet på grannens husvägg, så om polisen vill gripa någon för skadegörelse så är det bara att plocka upp klottrarna på nästa Gripen-match) hördes ibland men inte mycket.

Spelmässigt märks det att Gripen har med individuell kvalitet än Blåsut, men Blåsut spelade smart och krympte ytorna för Gripen som tvingades ut på kanterna eller fick ta till långskott. Man kontrade även vasst och hade planens bästa spelare i Ilja Grachev och Alexei Kurochkin. Framförallt visade Blåsut upp ett kreativt och effektivt passningsspel som Gripen inte kunde matcha.

Tilläggas ska väl att Gripens målvakt Smerkerud inte kan sova särskilt gott efter sin insats...

- - -

Valeri Grachev, detta spelgeni, gör inte många knop offensivt längre utan tar det rätt lugnt och fokuserar på att styra defensiven från sin mittfältsposition - men det är alltid lika kul att se när "Valle" tar tag i bollen, drar ner tempot och kroppsfintar några motståndare nästan stillastående och sedan sätter fart på spelet igen med en lika enkel som genial passning.
Det var det som gjorde honom till världens bästa mittfältare på den tiden han var i IFK, och man minns med ett leende hur han då precis som nu fullständigt kontrollerade tempot i spelet och styrde det som han ville.

Man kan jämföra med Daniel Svedberg, som är en grym passningsspelare men inte alls har samma förmåga att styra tempot i matcherna eller tänka två-tre steg i förväg istället för att hela tiden slå avgörande passningar.

- - -

Blåsut vann i alla fall rättvist. Ingen vid sina sinnens fulla bruk (så jag förväntar mig många trollhättebor som kommer protestera) kan hävda något annat.

Gripensfansen försökte efter matchen lite lamt skylla på domarna men det håller liksom inte i en match där domarna knappt tog en enda utvisning för Gripen men plockade ut Blåsutspelarna för piss och inget.

- - -

Gripen som förening är också rätt lustig. Man envisas med att ha en gästbok på sin hemsida, men så fort det framförs kritik mot laget, tränare eller spelare (befogad sådan också) så stängs gästboken för kommentarer illa kvickt, för där får ingen kritik förekomma.

Vad är poängen då med att ha en gästbok, om den bara får användas för rövslickeri? En gästbok där man inte kan ha högt i tak i både positiv och negativ kritik är helt poänglös. Gripen kan lika gärna ta bort den helt istället för att hålla på och larva sig med att stänga den så fort det riktas kritik mot föreningen.

Gripen är klubben för inbördes beundran, klubben vars anhängare gärna påpekar brister och fel hos andra klubbar och andra fans men där ingenting får störa bilden av Gripen som en harmonisk och felfri förening som aldrig gjort fel och som aldrig drabbats av någon form av turbulens - och skulle såna stämningar uppstå i supporterleden så gör man bäst i att tysta ner det kvickt.

Patetiskt och ryggradslöst.

- - -

Nu är det en bandyfri dag idag, sen blir det J18-match mot Sunvära på tisdag samt A-lagsmatch borta mot Edsbyn samma dag. Därefter spelar J20 hemma mot Kungälv på onsdag innan A-laget tar sig an samma lag på torsdag.

Härligt.

- - -

Hur tänkte seriemakarna när man gjorde IFK:s spelschema egentligen? Varför slängde man in en hemmamatch mellan två bortamatcher mot Edsbyn och Bollnäs? Varför kunde inte IFK fått den behandlingen som alla andra klubbar får, att man försöker undvika onödiga resor genom att köra dubbla bortamatcher mot närliggande bortalag?

Nu måste IFK åka upp till Edsbyn på tisdag, sen ner till Vänersborg för match på torsdag och sen upp till Bollnäs ett par dagar senare. En helt onödig resa på 100 mil i buss.

Idioti.

3 kommentarer:

  1. Ja det är ju inte förbundet som har lagt spelschemat, det är ju klubbarna tillsammans.

    SvaraRadera
  2. Jo, förbundet lade spelschemat. Klubbarna fick däremot välja speldagar och speltider.

    SvaraRadera
  3. Ja, du Danne. Att du hatar Gripen och Trollhättan nästan mer än du älskar Vbg är uppenbart... Synd att det lyser igenom så mycket. Du är annars en god bandykännare och en bra skribent, men som sagt, avsmak och illa dold avsky har en tendens att lysa igenom och ge en bitter bismak till det mesta du författar. Synd på din talang...

    SvaraRadera